Fluvius bouwt duurzame bedrijvensite in Gent
Op woensdag 15 juni gaf Fluvius het symbolische startsein voor de bouwwerken van een nieuwe bedrijvensite aan The Loop in Gent, dat ION ontwikkelt met Wielfaert Architecten. De nieuwe site wordt de uitvalsbasis voor de medewerkers van de Fluvius-regio Schelde-Lieve. Eind 2023 nemen ze er hun intrek en verlaten ze de site aan de Bomastraat, waar ze de voorbije 100 jaar gehuisvest waren.
Van het centrum naar de rand
Na honderd jaar in de gebouwensite aan de Bomastraat, zoekt netbedrijf Fluvius de Gentse rand op. Een eeuw geleden is die site opgericht als kleine energiecentrale voor de eerste elektrische Gentse tram. Nadien is ze door de stadsdiensten EGW (Elektriciteit/Gas/Water) gebruikt. Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw maakte ze vanuit Ebes de verdere energietransitie over Eandis en Fluvius mee.
In de buurt van de Ham en de Bomastraat heerst vandaag een heuse woonexpansie: overal verrijzen nieuwe appartementsgebouwen, aangevuld met openbare groenzones. Dat de scholengemeenschap van het katholiek onderwijs er een onderkomen zocht, was voor Fluvius een geschikte gelegenheid om de site aan de stad Gent te verkopen en op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen.
Vlot bereikbare uitvalsbasis
Fluvius is sinds 2014 op zoek naar een geschikte plek in Gent voor de toekomstgerichte, duurzame en energiebewuste bedrijvensite die het netbedrijf wil realiseren. De keuze viel op het perceel aan de Poortakkerstraat aan de Gentse rand, en onderdeel van The Loop, een nieuw toekomstig stadsdeel. De vroegere noodzaak voor het netbedrijf om een uitvalsbasis in het centrum van de stad te hebben, is vandaag achterhaald. Deze locatie is op vlak van bereikbaarheid voor alle gemeenten van Fluvius-regio Schelde-Lieve een pluspunt.
Duurzame, toekomstgerichte bedrijvensite
Fluvius bouwt hier een toekomstgerichte bedrijvensite. Een kantoorgebouw voor 119 sedentaire en 23 semi-ambulante medewerkers van de regio; een magazijn voor 60 techniekers; en buitenopslagruimte voor logistiek materiaal en afvalcontainers. De volledige site wordt ingericht met de nodige circulatie-, oplaad- en parkeerfaciliteiten voor voetgangers, fietsers en gebruikers van gemotoriseerd vervoer, zijnde dienstvoertuigen, personenwagens en motorfietsen. En dat voor medewerkers, leveranciers en bezoekers. Geïntegreerde groenaanleg zorgt voor een harmonieus geheel.
Projectontwikkelaar ION zal het project realiseren. Daarbij staat duurzaamheid centraal. Het bouwproject volgt de regelgeving van de GRO-duurzaamheidsmeter van de Vlaamse Overheid. Het streefdoel is om 20 % beter te doen dan de geldende EPB-wetgeving, op het moment waarop de omgevingsvergunning werd ingediend. Energiemonitoring en hergebruik van water maken deel uit van het concept.
Bouwbedrijf Mathieu Gijbels is aangesteld om de bouwwerken uit te voeren.
Ook op vlak van duurzame mobiliteit is Fluvius niet bereid tot toegevingen. Er is een bus- en tramverbinding op minder dan 1 km van het gebouw, het treinstation ligt op minder dan 3 km. En de site is zeer goed bereikbaar met de fiets: er zijn fietspaden en fietssnelwegen én samen met de bouwwerken, wordt een fietspad aangelegd dat vlak naast de site loopt.