Suikerpark

Locatie
Veurne
Project type
Gemengd binnenstedelijk project
Project status
In aanbouw

Download de brochure

Suikerpark
Sluiten
Suikerpark

Suikerpark in Veurne 

ION ontwikkelt met de stad Veurne en WVI een nieuwe wijk op de voormalige site van de Suikerfabriek in Veurne. Naast de verschillende woonmogelijkheden komt er ook een stadspark, natuurgebied en ruimte voor lokale bedrijvigheid.

Units
500
Adres

Brikkerijstraat - 8630 Veurne

Investeringswaarde
+110 miljoen euro
Oppervlakte
65.000 m²
Architecten
DENC-STUDIO, Areal Architecten, Delva Landscape Architects, B-architecten, A1AR
Partners
WVI, Stad Veurne, Topokor, Furnibo, Adiel Maes
Nieuw woongebied in een stadspark

Samen met een team van toparchitecten ontwikkelt ION hier een nieuw woongebied in een stadspark.

Toekomstgericht wonen, werken en leven

Suikerpark biedt een goeie mix van woonvormen, waardoor het project voor elk type gezin toegankelijk wordt.

Nieuwe bedrijvigheid en sociale cohesie

Door de omgeving nauw te betrekken in elke fase van het project, ontstond er nog vóór de oplevering van de eerste woningen nieuwe bedrijvigheid en sociale cohesie in Suikerpark.

Suikerpark in cijfers

  • 500 woonunits (appartementen, woningen, lofts en atelierwoningen)
  • 3.000 m² publieke functie (muziekschool)
  • 750 m² commercieel
  • 1.000 m² horeca en retail
  • Circa 500 parkeerplaatsen (ondergronds, bovengronds, waarvan een deel in een parkeergebouw)
  • BVO totaal: 65.000 m²
  • Oppervlakte terrein: 133.000 m²
  • BVO: +/- 15.000 m²

Een doordacht masterplan voor een zachte overgang van stad naar groen

Om van de site een duurzaam en kwalitatief nieuw stadsdeel te maken, werd een masterplan uitgewerkt door Delva Landscape Architecture & Urbanism. De ligging van Suikerpark, tussen de stad en het natuurgebied Suikerwater, was het uitgangspunt voor de verschillende functies. Dichter bij de stad vind je het levendige Suikerplein, met het merendeel van de appartementen, winkels en een incubator. Richting het natuurgebied wordt steeds meer groen voorzien tussen de verschillende woningen. Zo maakt het masterplan een zachte overgang van stad naar groen.

Een nieuw stadsdeel met tal van woonvormen

Suikerpark ligt naast het historische centrum van Veurne en wordt als beschouwd een uitbreiding op de huidige binnenstad. Wonen, ontspannen en werken zijn de drie hoofdfuncties waar het in dit nieuwe stadsdeel om draait.

davy-demuynck
Samen met een uitgebreid internationaal topteam maken we van Suikerpark een multifunctionele omgeving waar innovatie in al zijn facetten aan bod komt.
Davy Demuynck
- CEO & Co-founder ION

​​​

De 500 nieuwe units creëren woonruimte voor meer dan 1.000 inwoners. Een ruim aanbod van woonvormen voor elk type huishouden en in verschillende prijsklasses maakt het project toegankelijk voor een breed publiek.

Brikkerijen:

  • Woningen met één verdieping (drie slaapkamers, één badkamer)
  • Woningen met twee verdiepingen (drie à vijf slaapkamers, twee badkamers)
  • Appartementen met één tot drie slaapkamers
  • Atelierwoningen: woningen met casco atelier voor kleine zelfstandigen

Suikertoren:

  • Drie types appartementen, van startersappartementen tot exclusieve penthouses

 

Galerij 1 & 2:

  • Appartementen met 1 tot 3 slaapkamers
  • Gelijkvloerse handelspanden

Rond het Suikerplein wordt een variatie aan buurtondersteunende functies voorzien, met handel, horeca en allerlei toffe activiteiten, zoals paintball en lasershooting. Ook de aanwezigheid van StAPwest, de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek, zal vanaf 2024 voor extra bedrijvigheid zorgen. Het groene stadspark is uitermate geschikt voor sportieve activiteiten als lopen, fietsen, wandelen…

In de atelierwoningen kunnen kleine zelfstandigen wonen en werken combineren. De ideale manier om hun zaak verder uit te bouwen, van thuis uit. De site krijgt ook een incubator waar jonge ondernemers en bedrijven volgens flexibele formules een werk- of vergaderruimte kunnen huren. Die inspirerende omgeving zal samenwerkingen en co-creaties vast en zeker faciliteren.

 Een toonbeeld van integrale duurzaamheid

  • Mobiliteit: Suikerpark wordt een autoluwe omgeving, met een nieuwe fietsbrug over de Lovaart en een groene fiets- en wandelas. Er worden deelfietsen en -auto’s voorzien, net als elektrische oplaadpunten.
  • Energiegebruik: alle woningen worden aangesloten op een warmtenet dat restwarmte gebruikt van het nabijgelegen voedingsbedrijf Pepsico. Voor dat revolutionaire project werkt ION samen met expertisebureau Noven.
  • Waterverbruik: een volledig nieuw en slim waternet zal in de nabije toekomst het eigen afval- en hemelwater verzamelen, zuiveren en hergebruiken. Dit is het grootste project op het vlak van duurzaam waterbeheer in België. Het wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.
  • Smart living concept: bewoners kunnen hun appartement of woning digitaal via smartphone of tablet beheren. Via een app kunnen de verlichting, videofoon en slimme geluidssystemen bediend worden. Zo besparen ze op hun energiefactuur.

Suikerpark, gedragen door een internationaal team van topexperts

Suikerpark is een publiek private samenwerking (PPS) tussen de stad Veurne, grondeigenaar WVI en ION. Om Suikerpark te realiseren volgens het innovatieve concept dat de partners voor ogen hebben, werd een internationaal topteam ingeschakeld met architecten, bouwpartners en experts in o.a. duurzaamheid, energie en communicatie. De hoofdrolspelers in de realisatie zijn de multidisciplinaire architectenteams van o.a. Delva Landscape Architecture & Urbanism, A1AR, Areal Architecten en DENC-STUDIO.

Maximaal gebruik van de beschikbare ruimte

Als specialist in duurzaam bouwen deelde DENC-STUDIO zijn creatieve insteken om de architectuur zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen. In Brikkerij 4 bijvoorbeeld wisselen klassieke woningen en schakelwoningen elkaar af. In die zogenaamde ‘tetriswoningen’ zijn de verschillende woonblokken als het ware in elkaar gepuzzeld, waardoor het plat dak van de ene woning ook kan dienen als dakterras voor de andere woning.

Landschapsarchitectuur met een veelheid aan sferen

Voor een natuurlijke overgang van het natuurgebied naar het centrum voorziet het masterplan een woongebied in een stadspark, dat de stad en de groene omgeving verweeft. Het historische centrum van Veurne en de afmetingen van de Grote Markt zijn het referentiepunt om de grootte van de verschillende parken en pleinen te bepalen.

“De oppervlakte van de pleinen is in verhouding met de afmetingen van de Grote Markt. Zo creëren we een geruisloze overgang van stad naar Suikerpark.”
- Jozef Hessel, A1AR
“Voor maximale ruimtebenutting zijn de woonblokken in de schakelwoningen zo in elkaar gepuzzeld dat het plat dak van de ene woning het terras van de andere wordt.”
- Bart Cobbaert, DENC-STUDIO

Meer informatie aanvragen

Vul jouw gegevens in en wij bezorgen jou snel een antwoord.
Kristof Vanfleteren
Co-founder/CEO
[email protected] 056 28 55 00
  • Meer projecten