5 redenen om te investeren in een studentenkot
Afgelopen maandag startte voor veel (kot)studenten een nieuw academiejaar, de ideale gelegenheid om de kost van een studentenkot onder de loep te nemen. Volgens de meest recente CIB-barometer, een onderzoek van de beroepsvereniging van de Vlaamse vastgoedsector, die begin dit jaar gepubliceerd werd betaal je voor een studentenkot in Vlaanderen gemiddeld 424 euro per maand. Wij startten per direct een zoektocht en vinden weinig tot geen resultaten binnen deze prijscategorie.
Is kopen aantrekkelijker of niet?
Als we deze huurprijzen kaderen in een context waarin we breder gaan kijken naar extra bijkomende kosten als water, elektriciteit en verzekeringen mogen we stellen dat er toch al een bepaald kapitaal of inkomen nodig is om je zoon/dochter te kunnen laten vertrekken.
Een herkenbare situatie? Misschien is het voor jou dan wel interessant om een studentenkot te kopen, zo brengen de studies van jouw kind op lange termijn nog op en verdien je ze zelfs dubbel en dik terug.
Kopen overwegen? Niet alleen omwille van de hoge huurprijs is dit interessant, wij geven nog 5 andere redenen:
-
Sparen op een spaarrekening brengt nog weinig op, investeren in vastgoed daarentegen wel én is vrij van risico’s. Voor velen ligt de kostprijs van een huis of appartement te hoog, studentkamers kan je nog aankopen aan een betaalbare instapprijs waardoor deze manier van investeren voor veel mensen wel toegankelijk is.
-
Ieder academiejaar gaan heel wat studenten op zoek naar een geschikte studentenkamer. We kunnen gerust spreken van een rush waardoor jouw studentenkot zonder twijfel in een mum van tijd verhuurd zal zijn. Daarbij komt dat studenten bij het vinden van een fijn studentenkot daar doorgaans ook hun hele studentenperiode verblijven. De coronacrisis had geen noemenswaardig effect op de verhuringen voor het voorbije academiejaar, studenten bleven op kot gaan wat vertrouwen geeft voor de toekomst.
-
Doorgaans wordt het rendement van een studentenkamer geschat op 4 à 5%, wat hoger is dan het huurrendement van een huis of appartement voor residentieel verblijf.
-
Je kan perfect kiezen voor een investering in meerdere studentenkamers en gaan voor een combinatie verhuur en gebruik voor eigen kinderen. Zo kan je jouw kind laten studeren zonder huuruitgaven te moeten betalen en toch huurrendementen innen voor andere studentenkamers.
-
De waarde van vastgoed blijft stijgen, dat geldt ook voor een studentenkot. Je kan dit altijd weer verkopen met meerwaarde.
Om onze studentenkamers extra aantrekkelijk te maken voor investeerders, gaan we op zoek naar lange termijn verhuurcontracten, liefst gecombineerd met een zorgeloos beheer zodat de investeerder zich niet moet bezighouden met de verhuur ervan en de daarbij horende administratie.
Recente artikels