Stadsvernieuwingsproject Roelevard wordt volledig CO2-neutraal
Projectontwikkelaars ION en Steenoven zijn klaar met de voorbereidingen en starten na de zomer met de eerste échte werken. En opvallend: het stadsvernieuwingsproject wordt een volledig CO2-neutraal project. Dankzij de aansluiting op het warmtenet van MIROM – waardoor er geen fossiele brandstoffen worden verbruikt -, 9 groendaken, 3.800 m² groen inclusief 59 bomen én de centrale ligging die ervoor zorgt dat bewoners en gebruikers van de kantoren minder vaak de wagen zullen gebruiken. Het project is nog maar pas gelanceerd maar kan alvast op heel wat interesse rekenen.
Op volle toeren
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het is nu eindelijk zover: het stadsvernieuwingsproject Roelevard in Roeselare zit in een stroomversnelling. De werken schieten na de zomer uit de startblokken. Het innovatieve project, dat 81 appartementen, 6.000 vierkante meter kantoren, 650 vierkante meter winkels, een ondergrondse parking voor 144 auto’s, 82 bergingen, 288 private fietsenstallingen en een publieke fietsenparking voor 60 fietsen omvat, zal niet alleen het aanzicht van de stationsbuurt drastisch wijzigen, het wordt ook hét referentieproject als het gaat over duurzaam bouwen. Steenoven en ION, de West-Vlaamse projectontwikkelaars die samen Roelevard realiseren, hebben immers resoluut voor een (volledig) CO2-neutraal project gekozen.
Pionier met warmtenet
Roeselare is een pionier in Vlaanderen als het gaat over warmtenetten. De restwarmte die vrijkomt in de afvalverbrandingsinstallatie van intercommunale MIROM wordt al sinds 1986 via een ondergronds netwerk van leidingen gebruikt voor de verwarming van tal van gebouwen en de aanmaak van sanitair warm water. En ook Roelevard – de grootste herontwikkeling in de stad sinds jaren – kiest nu voor deze manier van verwarmen. Daardoor moeten bewoners en gebruikers geen fossiele brandstof gebruiken en is er dus ook geen CO2-uitstoot, wat goed is voor het klimaat. Volgens de ontwikkelaar is deze techniek bovendien zeer betrouwbaar en niet duurder dan verwarmen met aardgas.
Twee gebouwen, één identiteit
Het wereldvermaarde architectenteam Snøhetta/B2Ai tekende voor Roelevard twee gebouwen – Lux en Bronze – met één gezamenlijke identiteit. De Scandinavische roots van Snøhetta en hun visie op hedendaags wonen en werken komen tot uiting door extra aandacht te hebben voor gezelligheid, duurzaamheid, tijdloos design en kwaliteit. Snøhetta is een naam die klinkt als een klok in de architectuurwereld, met een portfolio vol prachtige projecten, zoals het Opera House in Oslo, het vernieuwde Times Square in New York en het Memorial Museum op Ground Zero.
Lux klimt op van 4 bouwlagen tot 13 in de 46 meter hoge toren die uitkijkt over het Stationsplein en telt 45 appartementen met een vloeroppervlakte van 75 tot 135 vierkante meter. De cascade van bouwlagen zorgt voor uitzonderlijke terrassen, gecombineerd met grote groendaken vol bloemen en planten. De appartementen zijn als het ware villa’s met tuin in de stad op hoogte. Het grootste deel van de kantoren – 5.150 vierkante meter – bevindt zich ook in dit gebouw, net als 250 vierkante meter winkelruimte.
Bronze vormt de hoek van de Stationsdreef met de Spoorweglaan en varieert inzake architectuur trapsgewijs van drie tot vijf bouwlagen. Dit deel van het project telt 36 flats, met een bewoonbare oppervlakte van 76 tot 123 vierkante meter, 850 vierkante meter kantoren, 500 vierkante meter winkels en beschikt over een publieke tribune met uitzicht op het Stationsplein. Bij goed weer moet deze plek uitgroeien tot een heerlijke ontmoetingsplaats voor de werknemers van Roelevard en voor passanten. De twee pleinen op de site krijgen vorm door hun spel met de bouwvolumes.