Studenten residentie The Village officieel geopend in Leuven

Projectontwikkelaar ION kleurt Leuven groen met gemengd project dat studenten en hoofdzetel Davidsfonds verenigt
In aanwezigheid van pers en genodigden, knipten Leuvens burgemeester Louis Tobback en schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies vandaag het openingslint van het nieuwe studentenverblijf The Village in Leuven door. Het nieuwbouwproject, gelegen op de site van voormalig bioscoopcomplex De Studio’s, biedt met 246 kamers en studio’s in hoofdzaak studentenhuisvesting. Daarnaast herbergt de site eveneens het nieuwe Davidsfonds hoofdkantoor, alsook een enkele eengezinswoning. Een ruime, publiek toegankelijke binnentuin laat de buurt herademen. Ruim een jaar na de eerstesteenlegging werden de eerste gebouwen reeds betrokken. Projectontwikkelaar ION vierde de officiële opening met een toespraak van schepen Devlies, de onthulling van een gedenkplaat en een feestelijke receptie.

Een groen studentendorp in de stad
The Village kleurt behoorlijk groen. Het hart van het terrein van in totaliteit meer dan 7.800 vierkante meter wordt gekenmerkt door een grote groene binnentuin. De overige oppervlakte omsluit zeven gebouwen, waarvan vijf blokken ingericht worden met studentenkamers die voorzien zijn van alle moderne comfort en gemeenschappelijke ruimtes. Centraal in de stad, op wandelafstand van het station en te midden van horeca, winkels en verscheidene campussen van de KU Leuven, Groep T en Vlerick Business School, vormt The Village de ideale thuisbasis voor een mooie generatiemix studenten. Het residentiële luik wordt gecombineerd met een kantoorruimte op maat van de Belgische uitgeverij Davidsfonds. De nieuwe hoofdzetel van 1.100 vierkante meter geeft uit op het Quinten Metsysplein.

Groene ontmoetingsplaats
De absolute troef van The Village bevindt zich midden in het domein: de groene binnentuin fungeert als centrale ontmoetingsplaats in het project. Een deel van de tuin zal overdag toegankelijk zijn voor de buurt en wordt ontsloten via de Blijde Inkomststraat, Burgemeestersstraat en Mathildegang. Deze groene zone zal na de realisatie van de tweede fase worden ingericht met sport- en ontspanningsmogelijkheden, wandelpaden en een serie zit- en ligbanken. Nadat de site er sinds de sloop van cinemacomplex De Studio’s jarenlang verloederd bij lag, geeft de tuin een stevige dosis zuurstof aan de wijk. Projectontwikkelaar ION voorziet bovendien een inwonende conciërge, die als permanent aanspreekpunt voor de buurtbewoners de woonkwaliteit onafgebroken garandeert.

Jaspers-Eyers Architects: oog voor functionaliteit
ION koos bewust voor een lokale architectenpartner met de nodige expertise om het karakter van de binnenstad te combineren met het comfort van nieuwbouw. Gerenommeerd Leuvens architectenbureau Jaspers – Eyers bracht allure, functionaliteit en comfort samen in een duurzaam ontwerp, dat volledig conform de voorschriften van de KU Leuven gerealiseerd werd. Bovendien voorziet een ondergrondse zone twee verschillende parkeergarages, in totaal goed voor 74 autostaanplaatsen en 298 veilige fietsenstallingen die de omliggende straten vrijwaren van rondslingerende fietsen.

Gefaseerde betrekking
Projectontwikkelaar ION haalt de oplevertermijnen met glans. In april, zo’n 10 maanden na de eerstesteenlegging in juni 2014, werd het nieuwe Davidsfonds kantoor reeds betrokken. Daarnaast vond enkele weken terug, net voor de start van het academiejaar, de oplevering van 190 studentenkamers plaats. Een tweede fase voorziet de afbraak van het gewezen Davidsfonds kantoor, waar 56 extra studentenkamers worden gebouwd. In diezelfde fase krijgt het publiek toegankelijke gedeelte van de tuin haar definitieve invulling. Hiermee voorziet ION in september 2016 de finale projectoplevering.

 

 


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


lees ook