Project Niefhout beschikt over het eerste warmtenet van de Kempen

25/10/2018
in Duurzame toekomst

Sinds vorig jaar is het allereerste warmtenet van de Kempen operationeel, en dat in de wijk Niefhout, een project van ION. Het warmtenet is een samenwerking tussen Stad Turnhout, verkavelaar Slim Turnhout, Eandis, Veolia en ION. “Dankzij een warmtenet kunnen we kiezen voor de meest milieuvriendelijke oplossing voor de wijk”, zegt Tarsi Tanghe, projectleider warmtenetten bij Eandis. 

Collectieve energievoorziening & de meest duurzame oplossing op elk moment 

In de wijk zijn alle woningen aangesloten op éénzelfde warmtenet. Het is een netwerk van goed geïsoleerde pijpleidingen dat de energie afkomstig van een centrale verdeelt onder de woningen. In het geval van Turnhout is er een centrale stookplaats op biomassa. Die produceert warm water, dat op zijn beurt naar de huizen wordt gevoerd. Via warmtewisselaars die in de woningen geïnstalleerd zijn, komt de warmte naar binnen voor de verwarming van de woning, het drinkwater of het water voor bad en douche. Nadien wordt het afgekoelde water weer afgevoerd. 

Woningen die aangesloten zijn op een warmtenet, hebben geen eigen stookketel nodig. In elke woning staat een warmtemeter die precies meet hoeveel warmte er op elk moment is verbruikt. De installatie neemt zeer weinig ruimte in beslag: de aan- en afvoerleiding van het warme water, de warmtewisselaars en de warmtemeter, alles staat mooi compact bij elkaar. 

“Het grootste voordeel van het warmtenet in Niefhout, is dat er op één plaats een centrale warmtebron is die warmte levert aan het netwerk”, zegt Tarsi Tanghe van Eandis. “Wij kiezen op dit moment voor een stookplaats op biomassa, omdat dit op vandaag de best beschikbare en meest milieuvriendelijke oplossing is voor deze locatie. Als er in de toekomst betere alternatieven komen, dan kan de centrale bron makkelijk vervangen worden of kan er gekoppeld worden aan een groter warmtenet, zonder dat er in alle individuele woningen aanpassingen moeten gebeuren”, legt hij uit. 

Geothermie , een groene toekomst 

“Aan nog ecologischere oplossingen voor de toekomst wordt volop gewerkt”, zegt Tarsi. “De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) voert in samenwerking met Eandis en Stad Turnhout onderzoek naar diepe geothermie, of aardwarmte diep onder de grond. Het systeem van geothermie werkt als volgt: via één of meerdere boorputten wordt warm water uit de ondergrond opgepompt, daarna wordt de warmte uit het water via een warmtewisselaar overgedragen naar de gewenste toepassing en tot slot wordt het afgekoelde water terug in de ondergrond gepompt.” 

Op dit moment heeft Eandis vier warmtenetten die operationeel zijn: in Turnhout, Roeselare, Harelbeke/Kuurne en Leuven. “Eerstdaags starten we in Hoogstraten, en er liggen nog verschillende nieuwe projecten klaar op de tekenplank”, zegt Tarsi. “Onder andere in Aalst, Mol, Dessel, Kortrijk, Mechelen en diverse projecten in Antwerpen. Warmtenetten zullen zeker een belangrijke plaats innemen in het energielandschap van morgen, maar er zijn verschillende factoren waar we rekening mee moeten houden. De mogelijkheid om warmte te recupereren, de dichtheid van de bebouwing en andere mogelijkheden voor de productie van groene energie in de buurt, bijvoorbeeld. In een gezonde mix met andere ecologische alternatieven zullen warmtenetten de energievoorziening van de toekomst vormgeven”, besluit hij.