Boerentoren
Een nieuw hoofdstuk voor de Boerentoren
In samenwerking met de Katoen Natie Groep herontwikkelt ION de iconische Boerentoren in Antwerpen tot een unieke 'cultuurtoren'. De samenwerking belooft een prachtig geschenk te worden voor Antwerpenaren, Vlamingen en internationale bezoekers.
Boerentoren - 2000 Antwerpen
De Boerentoren is al bijna een eeuw lang een iconisch kenmerk van Antwerpen. Met de herontwikkeling krijgt het een nieuwe dimensie.
Om het concept van de vernieuwde Boerentoren vorm te geven, werd de Amerikaanse architect Daniel Libeskind aangesteld.
In de toren komen ruimtes voor tentoonstellingen, galerijen, beeldentuin, auditorium, panorama, boekhandel, horeca etc.
De nieuwe richting voor de Boerentoren
Toen eigenaar KBC eind 2020 aangaf de Antwerpse Boerentoren te willen verkopen, zag ION daarin een uitzonderlijke kans om het monument opnieuw tot leven te brengen. De projectontwikkelaar voelde al snel aan dat de schaalgrootte van het project vroeg om een innovatieve en onconventionele aanpak. Daarom sloeg ION de handen in elkaar met de Katoen Natie Groep, onder leiding van de visionaire ondernemer Fernand Huts. Het partnerschap zet de Boerentoren op weg naar een nieuw tijdperk.
Cultuur als kloppend hart
In de visie van beide partners moet cultuur het kloppend hart vormen van dit architectonische meesterwerk. De vernieuwde Boerentoren krijgt daarom ruimtes voor tijdelijke en langdurige tentoonstellingen, een beeldentuin, een auditorium, panoramazalen, een boekhandel etc. Het monument krijgt zo een plaats tussen de andere grote erfgoed- en cultuurinstellingen van ’t Stad en zal de aantrekkingskracht van de Scheldestad als heuse cultuurstad vergroten.
Cultuur zal er hand in hand gaan met toekomstgerichte retail op het gelijkvloers en de eerste verdieping (langs de Schoenmarkt, Meirbrug en Eiermarkt). Een food & leisure-aanbod zal extra belevingswaarde toevoegen. Als kers op de taart komen er verspreid over de bovenste 3 verdiepingen (24ste tot 26ste etage) ook een observatorium en panoramazaal, zodat bezoekers ten volle kunnen genieten van het uitzonderlijke 360° uitzicht.
Een historische schat
De Boerentoren is al bijna een eeuw lang een iconisch kenmerk van Antwerpen. Bij zijn voltooiing in 1931 was het de eerste wolkenkrabber van Europa. De toren was op dat moment 87,5 meter hoog. In Antwerpen was destijds alleen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal nog hoger.
Sinds de zomer van 1981 is de Boerentoren omwille van zijn historische waarde voor de stad Antwerpen en Vlaanderen ook officieel een beschermd monument. De bescherming betreft de gevels en bedaking van het torengebouw.
Torengebouw
De toren werd eerst het ‘Torengebouw’ genoemd, maar kreeg al snel de spotnaam ‘Boerentoren’. Die bijnaam verwees naar de betrokkenheid van de toen nog Belgische Boerenbond die de bouwheer van het project, de Algemene Bankvereniging, controleerde.
De Boerentoren
Vele jaren later werd de naam ‘Boerentoren’ algemeen goed. In 1975-76 werd de top van het KBC-torengebouw verbouwd en werd de Boerentoren nog eens 10 meter hoger. Vandaag is de wolkenkrabber zo'n 96 meter hoog. Intussen is het niet meer de hoogste wolkenkrabber van de Scheldestad. Dat is sinds 2019 de Antwerp Tower, met 100,7 meter.
Een samenwerking voor de toekomst
ION fungeert in dit project als projectontwikkelaar en zal het grootschalige project van A tot Z op maat ontwikkelen voor de groep Katoen Natie, die optreedt als langetermijninvesteerder.
De samenwerking tussen ION en Katoen Natie Groep is ontstaan uit een gedeelde visie om van de Boerentoren een centrum voor cultuur en erfgoed te maken, toegankelijk voor alle bezoekers. Voor de partners is het ambitieuze project een unieke kans om samen geschiedenis te schrijven.
Meer informatie aanvragen
- Ontdek onze landmarks