Eerstesteenlegging project Niefhout gevierd met buurtfeest

Vlakbij het station van Turnhout is de bouw gestart van een volledig nieuwe wijk. Zondagmorgen werd een buurtfeest gehouden ter gelegenheid van de eerstesteenlegging voor het project Niefhout. Op de vroegere terreinen van Foresco en Atelfond verrijst de komende 10 jaar een nieuwe wijk met woningen, appartementen, horeca, winkels, kantoren en veel groene ruimte. In een eerste fase worden een dertigtal woningen en een honderdtal appartementen gerealiseerd, waarvan de eerste reeds in het voorjaar van 2016 klaar zullen zijn.

Het project Niefhout kadert binnen ‘SLIM Turnhout’, een Publiek-Private Samenwerking (PPS) tussen de stad Turnhout, projectontwikkelaar ION en de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Zij zijn de partners die de Turnhoutse stationsomgeving de komende jaren zullen omvormen tot een nieuwe buurt waar ‘slim’ wonen en werken mogelijk wordt. In het project Niefhout wordt extra aandacht besteed aan de integratie van de wijk in de bestaande omgeving, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de openbare ruimte en het sociaal contact tussen de bewoners.

De eerstesteenlegging werd zondagmorgen gevierd met een buurtfeest. Projectontwikkelaar Arne Allewaert van ION: “We vonden dat niet meer dan gepast, want alles in deze nieuwe wijk is er net op gericht het buurtleven en de sociale cohesie tussen de bewoners te bevorderen. Vandaag gaven we het startschot voor de eerste fase van Niefhout. Tegen het voorjaar van volgend jaar komen hier verschillende woningen met tuin, gevolgd door diverse types appartementen. En dat is nog maar het begin. Uiteindelijk zullen hier 600 woongelegenheden worden gecreëerd, gecombineerd met sociale voorzieningen, winkels, kantoren en een nieuw openbaar domein van meer dan 20.000 m2 met groenzones en allerlei faciliteiten voor gezinnen met kinderen én ouderen.”

Aan het project ging een lange studiefase vooraf, onder andere om de gebouwen naadloos in de bestaande omgeving te doen passen, maar ook om het openbaar domein zo in te richten dat de buurt opnieuw een hechte gemeenschap kan vormen. “En daar wilden we de buurtbewoners maar ook mogelijke toekomstige bewoners van de nieuwe wijk vandaag al even van laten proeven. Tijdens het buurtfeest konden ze genieten van een hapje en een drankje, live muziek door een lokaal bandje en een blik op de site en de hele stad Turnhout vanop 50 meter hoogte met de ‘Sky-Watch’. Niefhout moet een aangename leefomgeving worden die autoluw is dankzij de ondergrondse parkeermogelijkheden. Er zal dus veel plaats zijn voor voetgangers en fietsers, maar ook voor ontmoetingen in de openbare ruimte”, vertelt Arne Allewaert van ION.

De nieuwe wijk is ontworpen door het Antwerpse bureau POLO Architects (Poponcini & Lootens). De woningen en appartementsgebouwen krijgen een strakke maar tijdloze architectuur in roodbruine baksteen en met een groendak. Het ontwerp van het openbaar domein is van de hand van het Amsterdamse Bureau B+B. Energiezuinigheid en betaalbaarheid zijn twee belangrijke elementen van het project Niefhout. Een gezinswoning in de nieuwe wijk is al beschikbaar vanaf 199.000 euro. Alle info over de nieuwe wijk is terug te vinden op www.niefhout.be.

Voor meer informatie, neem contact op met Arne Allewaert, arne.allewaert@ion.be, 0471-55.55.78.


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


lees ook